26 mei 2016

Oorsprong van het Instituut


26 Belgen en 9 Nederlanders op pelgrimstocht naar L’Hermitage

In de week van Hemelvaart maakten twee groepen fraters en leken uit onze Provincie een reis naar L’Hermitage; de ene uit België, de andere uit Nederland.

Twee begeleiders doen verslag:

België: Het was op Hemelvaartsdag dat onze groep op weg ging naar Saint-Chamond om daar drie dagen lang een pelgrimstocht te maken in de voetsporen van Marcellinus Champagnat. Na een kort bezoek aan de basiliek Notre-Dame de Fourvière in Lyon kwamen we voor het avondeten aan in L’Hermitage.

De volgende dag nam onze gids Frater Lucien ons in Marlhes en Le Rosey mee naar de jeugdjaren van Marcellinus. ’s Middags, na een korte stop in Les Palais – de gebeur­te­nis met Jean-Baptiste Montagne – konden we in La Valla met Frater Michel Morel als begeleider terugkeren naar de start van het werk dat Marcellinus in zijn jonge pries­ter­hart meedroeg.

Gedurende de zaterdag kregen we van Frater Jean-Pierre en Giorgio een rondleiding door L’Hermitage: het huis en de directe omgeving. Tijdens deze prachtige dagen was het mooie weer steeds met ons. Ook zorgden de momenten van gebed, stilte en ge­zel­ligheid voor verbondenheid in onze groep en een diepgaande beleving van wat ons werd aangeboden.

Verrijkt door deze ervaring aanvaardden we op zondagochtend na een afscheidsviering de terugreis.

Frater Albert André

Groep_Belgie

Nederland: Al enkele jaren organiseren wij voor een kleine groep jongvolwassenen die verbonden zijn of zijn geweest met een of meerdere projecten op de Westerhelling (Nijmegen) in de week van Hemelvaart een reis naar L’Hermitage, het eerste klooster van de fraters (1824).

“Ontmoeting, Stilte, Gezelligheid, Bezinning, Ervaringen delen, Aandacht en Wandelen”. Deze woorden stonden op de uitnodiging en hebben acht jongeren verleid om zich daaraan over te geven. Het klinkt nogal pretentieus dat al deze woorden in één reis zouden passen. Maar zoals een van de jongeren opmerkte, heeft deze er­va­ring haar verwachtingen overtroffen.

Het begon al goed met Ontmoeting en kennismaking de avond voor vertrek en tijdens de reis van 900 km. Bij aankomst in L’Hermitage een hartelijke ontvangst door de in­ter­nationale communiteit, bestaande uit fraters en leken komend uit verschillende lan­den en werelddelen.

Stilte, Bezinning en Ervaringen delen was het programma van een hele dag in La Valla, de pastorie waar de stichter van de Fraters Maristen, Marcellinus Champagnat, begon als parochiepastor. Afdalend in onszelf, lijfelijk in de kelder van het huis waar de morgen werd doorgebracht, in stilte, Aandacht, mediterend bij het licht van kaarsjes, het zingen van Dans nos obscurités, het mijmeren en schrijven van wat er diep in je hart leeft… Vervolgens de beleving van ieders “gemeenschap” rond de tafel van Cham­pagnat. De dag werd besloten op de bovenste etage van het huis, het delen van Er­va­ringen met een tochtgenoot en het verwoorden van ieders idealen.

      LaValla_kaars    LaValla_tafel

De prachtige Wandeling van 35 km van Le Rozet, het geboortehuis van Champagnat, terug naar L’Hermitage, dwars door het Parc Régional du Mont Pilat. Dit keer lag er nog sneeuw op 1100 meter, zo koud is het geweest de laatste dagen. Wandelend door de prachtige natuur was er alle ruimte om met elkaar in gesprek te komen, of om juist in stilte met Aandacht bij onszelf te blijven.

Het klooster is rijk aan herinneringen aan de stichter. Martha (leken-Marist uit Mexico) vertelt met enthousiasme en veel warmte over de spiritualiteit van Champagnat. Je wordt geraakt door haar bezielde uitleg en door de realisatie dat zoveel fraters en leken over de hele wereld nog steeds leven vanuit de inspiratie en de visie van één man, Marcellinus Champagnat!

Een geweldige ervaring van Ontmoeting, Stilte, Gezelligheid, Bezinning, Ervaringen de­len, Aandacht en Verbondenheid, met jezelf, de Ander en de Natuur.

Frater Gerard de Haan

 

 

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login