28 april 2016

Maristen in Europa


Bijeenkomst commissie “Fraters-Leken” in Freising

Deze Europese commissie hield van vrijdag 1 t/m zondag 3 april een bijeenkomst in het vormingscentrum Kardinal-Döpfner-Haus op de Domberg in Freising. De deelnemers afkomstig uit Spanje, Frater Teodorino Aller (Compostela), Pep Buetas (L’Hermitage), Joseba Louzao (Ibérica) en Marta Portas (L’Hermitage) arriveerden op het nabijgelegen vliegveld, evenals Frater Javier Espinosa (Bureau voor de Leken) uit Rome. Wolfgang Hacker (West- en Midden-Europa) was verantwoordelijk voor de organisatie ter plaat­se. Frater Ventura Perez (Mediterránea) kon door ziekte niet komen maar nam op de zondag wel aan een videoconferentie deel.

EuropeesTeamFreising1    EuropeesTeamFreising2

Nadat op vrijdag tegen 10 uur de laatste deelnemer was opgehaald, bracht de groep een kort bezoek aan de oude binnenstad van München. Het was mooi weer en op de Ma­rienplatz, de Viktualienmarkt en bij de “Alter Peter” konden de gasten genieten van de flair van de stad. Terug in Freising was de eerste werkronde een videoconferentie met Ana Sarrate (Ibérica), die informatie gaf over het proceso laical van de Champagnat-beweging. Na een korte viering en het avondeten voegden de deelnemers zich voor een gezellig gesprek bij de nog aanwezige leden van het Provinciaal Kapittel.

De zaterdag begon om 7 uur met een ochtendgebed. Na het ontbijt begon de tweede ver­gadersessie om half 9. Het onderwerp, dat veel tijd vroeg, was de voorbereiding van de bijeenkomst van commissies uit de hele wereld in L’Hermitage van 2 t/m 9 oktober 2016. Vooraf was daarvoor uitgebreide documentatie rondgestuurd, die nu gezamenlijk werd doorgesproken. In dit eerste stadium van de voorbereiding ging het over drie punten:

  • voorstellen van de Algemene Raad
  • processen voor vorming en verdere vorming voor leken en fraters
  • verbondenheid en gemeenschapsgevoel

Het dagprogramma omvatte meerdere sessies, slechts onderbroken door de mid­dag­pauze. De gerichte en productieve gesprekken werden overwegend in het Spaans ge­voerd, waarbij Pep Buetas van tijd tot tijd een samenvatting in het Engels maakte en de inbreng van Wolfgang Hacker in het Spaans moest worden vertaald. Tegen 18:30 uur waren twee van de drie onderwerpen afgehandeld. Na het avondeten zat iedereen klaar voor de live-uitzending van de klassieker Barcelona-Madrid.

Na het ochtendgebed op zondag en het ontbijt was het derde onderwerp aan de beurt. Frater Ventura deed via videoconferentie mee met het gesprek. Rond 12:30 uur ein­dig­de de vergadering.

We blijven vaststellen dat fraters en leken in hun leven op verschillende wijze vorm geven aan Maristenidealen, waardoor het niet gemakkelijk zal zijn keuzes te maken voor het samenstellen van programma’s voor (verdere) vorming en het opstellen van criteria voor binding of verbondenheid met de gemeenschap. 

Dankbaar voor de intensieve gesprekken namen de deelnemers om 14:30 uur afscheid. Ze spraken af om de documenten voor de tweede voorbereidingsfase eind juni via video­conferentie door te spreken.

Wolfgang Hacker
(Mindelheim)

 

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login