26 september 2016

Maristenonderwijs


Cursusdag voor Maristenleerlingen in Ierland

Een groep van 30 leerlingen en 6 coördinatoren is in september begonnen aan de cur­sus “Marist Student Leadership”. De drie scholen in Ierland die daaraan meedoen zijn het Moyle Park College in Dublin, het Marian College in Dublin en het Marist College in Athlone. Het is een stimulerend programma dat wordt geleid door de coördinator voor Maristenonderwijs in de Provincie, in samenwerking met het Kinharvie Institute in Schotland.

logo_programma

De cursus heeft tot doel leerlingen kennis en vaardigheden te geven om vanuit Maristenwaarden een leidende rol te vervullen. Tijdens de on­langs gehouden cursusdag leerden ze over allerlei manieren van lei­der­schap uitoefenen en creëerden ze een besef van hun eigen kwaliteiten en stijl op het vlak van Maristenleiderschap. Vanuit hun eigen visie op het leiden en begeleiden van een team leerden ze over efficiënt samenwerken. Het was een activiteit die het groepsgevoel stimuleerde, omdat de leerlingen van de verschillende scholen elkaar nog niet kenden. Aan het einde van de dag hadden ze gesprekken met elkaar, een goed beeld van gerichte activiteiten en van belangrijke leiderschapstaken, en creëerden ze onderlinge contacten vanuit een echte familiegeest zoals de Maristen die kennen. De cursusdag werd geleid door Aisling Demaison, de coördinator voor Ma­ris­tenonderwijs, en Alastair Callaghan van het Kinharvie Institute.

groepswerk1   maristenwaarden

De leerlingen gingen daarop terug naar hun scholen met een certificaat, nieuwe buttons waarop hun leiderschapsrol staat vermeld en een actieplan om de Maristenwaarden meer te laten leven op hun school. Ze krijgen ondersteuning van twee coördinatoren en een “kernteam” bestaande uit leraren op elke school. De leerlingen die meedoen aan het programma hebben ook een website die is gekoppeld aan www.maristeu.com, zodat ze via een forum contact kunnen hebben en elkaar advies kunnen geven over leider­schaps­ta­ken. Ze krijgen ook gelegenheid om te bloggen over de taken die ze uitvoeren, om ideeën aan elkaar door te geven en als groep met elkaar verbonden te blijven. Dankzij de medewerkers van het Kinharvie Institute en het team voor Maristenonderwijs wordt de website aangevuld met artikelen over leiderschap en belangrijke informatie voor de leerlingen tijdens hun traject.

De volgende cursusronde voor deze groep is in mei in L’Hermitage (Frankrijk). De leer­lingen gaan er hun leidende rol evalueren aan de hand van een “coaching model” en ze gaan de voetsporen van Marcellinus volgen om de herkomst van de Maristenwaarden beter te begrijpen. We zijn heel blij met deze geslaagde cursusronde en zullen graag zien hoe het programma verder groeit.

hele_groep

Via de volgende link zijn meer foto’s van de cursusdag te bekijken: http://video214.com/play/swSOgsujY7HItYGrI3TnAw/s/dark

Voor informatie over het programma kunt u contact opnemen met Aisling Demaison: a.demaison@maristeu.org
     

                         Logo_Marist_Education          kinharvie_logo

 

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login