3 maart 2016

Geschiedenis


Film over Ierse Frater Marist in de maak

Het verhaal van de Ierse Frater Marist die de voetbalclub Celtic in Glasgow (Schot­land) heeft opgericht, wordt verfilmd en zo voor een groot publiek toegankelijk gemaakt.

Walfrid2   Walfrid1

Op de website www.catholicireland.net werd onlangs bekend gemaakt dat het Britse Filminstituut financiële steun geeft aan een groot filmproject over Andrew Kerins, beter bekend onder zijn kloosternaam Brother Walfrid, en de Ierse gemeenschap in Schot­land in zijn tijd.

“Brother Walfrid en het oostelijke deel van Glasgow staan feitelijk centraal in het ver­haal,” aldus Andrew O’Hagan, een bekroonde Schotse schrijver die door de regisseur van de film, Peter Mullan, is uitgekozen om het script te verzorgen.

“Zonder details te noemen, kan ik zeggen dat het het verhaal is van een Iers gezin dat in de wijk rondom de Saltmarket woont, in het centrum van Glasgow. Het speelt in de jaren voordat de club werd opgericht. Het is het verhaal van leden van de kerkge­meen­schap, de plaatselijke clerus en de Ierse immigrantengemeenschap die zich in sociale en politieke zin gaat organiseren. Het is een verhaal dat nog niet eerder is verteld.”

De film gaat over een periode van ruim veertig jaar: van toen de eerste Ieren die de hongersnood hadden overleefd in Glasgow arriveerden, in 1846, totdat Brother Walfrid de voetbalclub Celtic oprichtte in 1888. “Dit team, gevormd door Fraters Maristen, zou later Europese successen behalen, maar over die periode van veertig jaar is nooit iets vastgelegd naar mijn tevredenheid,” stelde Andrew O’Hagan.

Brother Walfrid was afkomstig uit Ballymote in het graafschap Sligo en trad in 1864 in bij de Maristen. Hij volgde de lerarenopleiding en werd directeur van de school Sacred Heart in Glasgow. In 1888 richtte hij de voetbalclub op om geld in te zamelen voor de arme mensen in de oostelijke stadsdelen. In 1893 werd hij benoemd in het East End van Londen, waar hij eveneens geld inzamelde door voetbalwedstrijden te organiseren en waar hij de liefdadigheidsinstelling “The Poor Children’s Dinner Table” (de eettafel voor arme kinderen) oprichtte.

Brother Walfrid overleed op 17 april 1915 op 74-jarige leeftijd. Hij was toen weer terug in Schotland (Dumfries). 

“Dit is een verhaal over zelfrespect, over soberheid, over het doorstaan van zware tij­den; in zekere zin past hij daardoor heel goed in deze tijd,” volgens Andrew O’Hagan.

Bron: www.champagnat.org, 2 maart 2016

Walfrid3

 

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login