4 november 2015

Dag van inspiratie


“Frater Henri Vergès, getuige en Marist in een islamitisch land” met Frater Alain Delorme

17 oktober, Habay. Het was de wens van het Belgische team “verbondenheid fraters-leken” om Frater Alain Delorme uit Saint-Paul-Trois-Châteaux in Frankrijk uit te nodi­gen voor een presentatie over het leven van Frater Henri Vergès, een Marist die marte­laar werd in Algerije. Frater Alain was al eens eerder in België geweest, bij de fraters van Genval en Kessel-Lo, om over deze Maristenfiguur te vertellen.

Habay1

Frater Alain heeft Frater Henri Vergès goed gekend en twee boeken aan hem gewijd: Prier 15 jours avec le Frère Henri Vergès (15 dagen in gebed met Frater Henri Ver­gès) en Du Capcir à la Casbah (Van Capcir naar de kashba). Met geïnspireerde en inspi­rerende woorden liet Frater Alain ons kennismaken met het ritme van het christelijke leven in een moslimomgeving. Frater Henri vulde dat op Maristenwijze in: met familie­zin, onopvallend en met een luisterend oor voor al wie op zijn deur kwam kloppen.

Frater Alain nam ons mee naar de leefomgeving van de mannen en vrouwen in een islamitisch land die van het Evangelie getuigden door zichzelf te geven en dat nieuwe gebod van Jezus te belichamen: “Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden.” Het zijn 19 martelaren uit Algerije, van wie de bekendste de broeders van Tibhirine zijn, onsterfelijk geworden door de film Des hommes et des dieux.

Het doet er weinig toe of de universele gelovige (de “hanif”) hindoe, jood, chris­ten of moslim is; zijn religie is de liefde: liefde voor God en liefde voor al wat Hij heeft geschapen… Elk kind dat in een joods, Chinees of islamitisch gezin wordt geboren, kan in God zijn ware Meester kennen; dat vermogen is hem aangebo­ren.” (Commentaar op de Koran XXX – 30)

Frater Roberto Di Troia

Habay2Habay3Habay4

   

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login