31 maart 2016

Maristenonderwijs


Marcellinus door de ogen van Maristenleerlingen

Een groep tweedejaarsleerlingen van het Marian College in Dublin heeft de teken­wed­strijd gewonnen die was uitgeschreven voor de scholen die met de Maristen verbonden zijn. De opdracht was: “Vertel ons Maristenverhaal met je eigen kleuren!”

ArtComp_poster

Klik hier om het prachtige werk van de winnaars te bekijken: https://youtu.be/BAKyeREUNo8

We hebben de tekenlerares en de leerlingen gevraagd te ver­tellen hoe ze het hebben aangepakt en ervaren.

“Vorige maand kreeg onze school van Aisling Demaison, de coördinator Maristenonderwijs, de vraag om mee te doen aan een tekenwedstrijd met een Maristenthema, namelijk om het leven van Marcellinus Champagnat op een nieuwe manier uit te beelden. Het deed me goed dat de leerlingen zeer openstonden voor het verhaal van de man die de pedagogiek heeft bedacht voor hun school van nu.

Ik weet dat het verhaal van Marcellinus hen aanspreekt. Hij was een interessante jon­geman vol ideeën, hij wilde leren en plezier maken met zijn vrienden. Soms vond hij school niet leuk en had hij er problemen; hij wilde jong en vrij zijn met zijn vrienden, maar toen sloeg het noodlot toe en verloor hij in korte tijd zijn moeder en een vriend. Het deed iets met hem, en het zette hem aan het denken over de dingen in het leven die echt zijn en belangrijk. Hij wilde iets van betekenis doen voor anderen en ik denk dat iedereen zich in bepaald opzicht wel herkent in zijn verhaal. Ik vond het zelf echt leuk om de foto’s te maken met de leerlingen; dat maakte het persoonlijker dan gewoon foto’s van het Internet halen of uit geschiedenisboeken. Ik vind dat de leerlingen voor zo’n kort tijdsbestek uitstekend met linoleum hebben leren werken, en het was mooi om te zien hoe goed ze samenwerkten en elkaar hielpen.

ArtComp_1a

En zo begonnen we het ver­haal na te spelen met behulp van kos­tuums van oude to­neel­stuk­ken: een to­ve­naars­man­tel bin­nen­ste­bui­ten ge­keerd, wat vesten en hoeden in de stijl van Oliver Twist – voilà, alles wat we nodig had­den om Marcellinus’ ver­haal tot leven te brengen.

We maakten fantastische en vaak ook hilarische foto’s, waarvan we tekeningen maak­ten en daarna linosneden, die samen ons boekje vormen. De foto’s, tekeningen en sne­den gaven het verhaal van onze stichter Marcellinus een persoonlijk tintje, voor ieder­een hier aan het Marian College.

Speciaal wil ik Milan Eszes, Robert Manonache, Raul Einache, Alexander Salami, Sergio Manzaneque, Francisco Espejo en Alex Bodenea noemen voor het mooie neer­zet­ten van de jonge en oude Marcellinus, Cosmin voor zijn bereidheid om alle kostuums aan te trekken (hij zag er prachtig uit als Marcellinus’ mama), Jordan Collins voor het spelen van de stervende jongen… en Sean Kynastan, Luke Flynn, Cian Moore, Au­gus­tine Valenzuela, Rhys Hickey, Anthony Ramirez, Denis Volkovs, Craig Kavanagh, Stephen Dima, Kyle Goad en Casey Whelan voor het spelen van de leerlingen, en tot slot Milan Eszes en Sergio Vieira voor het maken van de mooie foto’s. Goed gedaan, allemaal.”

Laura Bermingham – tekenlerares

———————————————————————————————————–

Hier enkele woorden van leerlingen die hebben meegedaan met de wedstrijd:

ArtComp_2a

Ik vond het leuk om mee te doen met mijn vrienden want we kwamen daardoor dichter bij elkaar. Ik moest poseren als Marcellinus Champagnat. Dat vond ik eerst gênant maar het wende wel.

Ik vond het echt een superwedstrijd en een su­per­leuk idee. Ik vond het tekenen makkelijk maar het snijden van het linoleum best moeilijk, want het was voor mij de eerste keer. Ik ben er een maand mee bezig geweest, en het is best goed gewor­den. Het leukste vond ik dat we verschillende ge­sprekken moesten uitbeelden van toen Mar­cel­li­nus het moei­lijk had. We kleedden ons net als hij en dan na­men we een fo­to van een be­paald stuk uit het ver­haal, want we wil­den niet dat de lino’s er ou­der­wets uit zouden zien. Al met al was het een keileuk project.

Ik heb veel geleerd over Marcellinus. Dat vind ik belangrijk omdat we een Maristenschool zijn.

Mijn werk was een linosnede, gebaseerd op het stuk uit het verhaal van Marcellinus Champagnat toen zijn gezondheid te lijden had onder de druk van het werk en hij in 1840 tegen de fraters zei dat ze een nieuwe overste moesten kiezen. Ik vond het maken van de lino heel erg leuk, van begin tot einde: bedenken hoe we het verhaal modern konden uitbeelden; de tekening maken en bijwerken; anderen helpen door mee te spe­len in hun foto; het linoleum snijden en daarna de inkt rollen en dan voorzichtig de afdruk maken, met passie. 

Ik heb wel duizend tekeningen gemaakt voor ik die ene had die ik het mooiste vond. Maar iedereen moest elkaar helpen en daarom verkleedden we ons voor de ver­schil­len­de foto’s, dat was grappig. Toen was het zover, ik moest gaan tekenen op het linoleum. Daarna begon ik met de gutsen. Ik moest me heel erg concentreren en ge­lukkig heb ik me niet bezeerd. Met een beetje hulp kreeg ik het af en kon ik de afdruk maken. Door het lino maken heb ik denk ik geleerd over het verhaal van Marcellinus en heb ik iets geleerd wat ik nog nooit had gedaan.
   
Klik hier om het prachtige werk van deze tweedejaarsleerlingen van het Marian College in Dublin te zien: https://youtu.be/BAKyeREUNo8

Aisling Demaison

www.maristeu.com

www.facebook.com/maristeducationeu

www.twitter.com/MaristEducation

 

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login