11 augustus 2016

Fourvière


Ontmoeting in Fourvière

Ongeveer 1000 Fraters, Paters, Zusters en Jongeren waren op 23 juli in de Basiliek van Fourvière in Lyon bij elkaar gekomen om feestelijk te herdenken dat 200 jaar geleden de Sociëteit van Maria was gesticht door twaalf jonge priesters en seminaristen. Dat plan had bij hen vorm gekregen toen ze nog samen op het Seminarie van Lyon waren.

Basiliek_Fourvière

Op deze plek hadden ze namelijk de verwezenlijking ervan aan God toevertrouwd en om zijn bijstand en bescherming gevraagd. Eén van hen was een zekere Marcellinus Champagnat, die als eerste, op 2 januari 1817 de Congregatie van de Fraters Maristen stichtte.

Elke deelnemer kreeg bij aankomst in Fourvière een blauwe sjaal met daarop de tekst : “200 jaar – een belofte nog altijd actueel”.

De plechtige Eucharistieviering werd voorgegaan door de Algemeen Overste van de Paters Maristen, Pater John Hannan, bijgestaan door de hulpbisschop van Lyon. Daarbij moet men zeker de aanwezigheid vermelden van talrijke leden van de vier takken van de Maristenfamilie : paters, fraters, zusters en zusters missionarissen met hun Algemeen Oversten. En dan waren er de ongeveer 400 Maristen-jongeren die daarvoor, zes dagen lang, in l’Hermitage bij elkaar waren geweest, geleid door het thema “Dare to Dream !” “Durf die droom te verwezenlijken”…

Bij de offerande en het aanbrengen door enkele jongeren van brood en wijn, werd ook een grote bloemenkrans naar voren gedragen, een soort zonnerad met in het midden een grote blauwe letter “M”, als een symbool van de internationale ontmoeting van al die jonge Maristen.

Zonnebloem_M

CIMG1044Vijf fraters uit onze Provincie West- en Midden-Europa, één vertegenwoordiger, uit ieder land, waren op de vooravond in Lyon aangekomen en werden uitgenodigd bij het avondeten in het provinciaal huis van onze Fraters Maristen in Lyon, waar inmiddels ook heel wat meer fraters aanwezig waren, waaronder de Fraters Emili Turú en Joe McKee. Na de prachtige liturgische viering op zaterdag, werden allen uitgenodigd in het provinciaal huis van de Paters Maristen voor een uitgebreide en uitstekende picknick, waarbij ook verder met elkaar kennis gemaakt werd. De dag werd afgesloten met een uitvoering van klassieke muziek in de aula van de school.

Foto_Kerk_GerardAloisAan het eind van de Eucharistieviering werd een toespraak voorgelezen van de Kardinaal van Lyon, die op weg was naar de Jongerendagen in Krakau, en waarbij hij alle aanwezigen bij die bijeenkomst van Maristen uitnodigde, “om ook nog vandaag die droom waar te maken en het mariaal karakter van de Kerk uit te dragen in de hedendaagse wereld.”

Dat is ongetwijfeld een opdracht die voor ons allen geldt, en die zeker uitgebreid aan de orde zal komen tijdens het Algemeen Kapittel van 2017.

 

Frater Alois Engel

 

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login